ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Παρουσίαση ΒιβλίουΡίκα Μπενβενίστε • Λούνα
Ρίκα Μπενβενίστε • Λούνα

Παρουσίαση Βιβλίου Διοργανωτής: Πολυχώρος Περίπλους Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ώρα 18.30 Τοποθεσία: rue Froissart 115, 1040 Bxl


Ο Πολυχώρος Περίπλους σας προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στο νέο βιβλίο της
 

Ρίκας Μπενβενίστε
ΛΟΥΝΑ
δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας

(Βραβείο Νίκου Θέμελη 2018)
 

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στις 6.30 μμ στον Πολυχώρο Περίπλους. 

 

Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι:
Γιάννης Θανασέκος, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας (πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες)
Δέσποινα Ναζίρη, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, ψυχαναλύτρια

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Σπούδασε  Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόννη απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα στη Μεσαιωνική Ιστορία. Σήμερα είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου διδάσκει Ιστορία της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορική ανθρωπολογία  της μεσαιωνικής Δύσης, την ιστοριογραφία και την εβραϊκή ιστορία. Έχει δημοσιεύσει εργασίες γύρω από την έρευνα των δικαστικών αρχείων, τις σχέσεις Εβραίων και Χριστιανών στη μεσαιωνική Δύση καθώς και την ιστορία της θρησκευτικής μεταστροφής. Παράλληλα μελετά την ιστορία και την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος και της Κατοχής και έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία της είναι: Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, Εκτόπιση, Επιστροφή, εκδόσεις Πόλις 2014 (κρατικό βραβείο 2015) το οποίο μεταφράστηκε στα γερμανικά και πρόκειται να εκδοθεί στα αγγλικά και τα εβραϊκά, και Λούνα. Δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας, εκδόσεις Πόλις 2017 (βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης» 2018).  

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο βιβλίο αυτό, η βιογραφία της Λούνας ανοίγει ένα μονοπάτι για να ξανασκεφτούμε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πόλη τους, τη Shoah, τη φτώχεια και τα ανάποδα μεταπολεμικά χρόνια. Επειδή ήταν φτωχή, αγράμματη και γυναίκα, τα ίχνη της εύκολα χάνονται ανάμεσα στους αφανείς της ιστορίας. Αρχειακά τεκμήρια, καταγεγραμμένες μαρτυρίες, φωτογραφίες και προσωπικές αναμνήσεις συναρμόζονται ως ισότιμες «πηγές» που καλούν σε ίση κριτική διάθεση. Εισβάλλουμε στον κόσμο και στη σιωπή των αφανών με λέξεις που δεν είναι δικές τους, γιατί τα λόγια τους δεν ακούστηκαν, πάρα πολλές φορές αγνοήθηκαν ή λησμονήθηκαν. Ακολουθούμε τα ίχνη ενός βίου που δέθηκε με τις περιπέτειες του 20ού αιώνα, διατρέχοντας τους τόπους απ’ όπου πέρασε η Λούνα, εκείνους που κατοίκησε. Τα ίχνη της αναζητούνται σε κτίρια, οικοδομές, τοπία της πόλης. Οι ιστορίες που λέγονται είναι ιστορίες που δέθηκαν με αυτούς τους τόπους, με την κατοίκησή τους από τη Λούνα και από τους δικούς της.

Γιάννης Θανασέκος
καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας (πρώην διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες, με διδακτικό και ερευνητικό έργο σε πολλά πανεπιστήμια και ινστιτούτα στο Βέλγιο και τη Γαλλία), θεωρείται διεθνώς ένας από τους κατεξοχήν ειδικούς στη μελέτη του ναζισμού και της ιστορικής μνήμης. Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την «γκρίζα ζώνη», την ακροδεξιά, τον ναζισμό, τη μνήμη. Στα ελληνικά υπάρχει μεταφρασμένο το άρθρο του «Το Άουσβτις ως γεγονός και μνήμη», στον συλλογικό τόμο Εβραϊκή ιστορία και μνήμη, επιμ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Αθήνα, Πόλις 1998. 

Σχετικά άρθρα 
oanagnostis.gr
edromos.gr, 04/01/2018
viewtag.gr, 06/07/2018

ΠΙΣΩ