ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Άλλες εκδηλώσεις//ΘέατροΟ Ιδανικός Σύζυγος • Όσκαρ Ουάιλντ
Ο Ιδανικός Σύζυγος • Όσκαρ Ουάιλντ

Θέατρο Διοργανωτής: Ο Θίασος ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών Ημερομηνία: 9>11 Μαΐου 2019, ώρα 20.00 & 12 Μαΐου, ώρα 18.00 Τοποθεσία: Θέατρο «Comédie Claude Volter» (av. des Frères Legrain 98, 1150 Bxl)


Η Θεατρική Ελληνική Σκηνή «Παγκοσμιότητα, Ιδέες, Συναίσθημα» (Θ.Ε.Σ.Π.Ι.Σ.) παρουσιάζει ένα αριστούργημα του παγκοσμίου θεάτρου:  «Ιδανικός Σύζηγος», του Όσκαρ Ουάιλντ.

Η Λαίδη Τσίλτερν (κάτω δεξιά στην αφίσα) έχει παντρευτεί έναν «ιδανικό» σύζυγο, τον Σερ Ρόμπερτ (πάνω δεξιά): «υφυπουργός εξωτερικών στα σαράντα του, θα ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό». Τον εξιδανικεύει, τον βάζει σε ένα ωραίο κάδρο, όπως αυτό της αφίσας: «Σ’όλη σου τη ζωή ξεχώριζες. Δεν άφησες ποτέ τον κόσμο να σε σπιλώσει.» Δεν γνωρίζει όμως ότι ο Σερ Ρόμπερτ Τσίλτερν είχε χτίσει την καριέρα του με τα χρήματα που εισέπραξε προ ετών πουλώντας ένα κυβερνητικό απόρρητο. Στη μεγάλη δεξίωση της αρχής του έργου, στο σπίτι του υφυπουργού, η πιο εντυπωσιακή από τους συνδαιτημόνες, κυρία Τσήβλυ (κάτω αριστερά), «ευφυία τη μέρα και καλλονή τη νύχτα», αποδεικνύεται δεινή εκβιάστρια, και κρατώντας το ενοχοποιητικό γράμμα που είχε γράψει παλιά ο Σερ Ρόμπερτ Τσίλτερν απειλεί να τον καταδώσει στον Τύπο αν δεν τη βοηθήσει να πλουτίσει κι εκείνη, στηρίζοντας για χάρη της μια σύγχρονη αισχροκέρδεια. Θα αντέξει ο γάμος στον κραδασμό που προκαλεί η εκβιάστρια; (Θα αντέξει ο κάθε γάμος στους κραδασμούς από το κρυφό παρελθόν – και από τους τωρινούς πειρασμούς – του ενός ή του άλλου συζύγου;) Σε βοήθεια του απειλούμενου ζευγαριού θα σπεύσει ο καλύτερος φίλος τους, Λόρδος Γκόρινγκ (πάνω αριστερά), «ο πιο αργόσχολος άνθρωπος του Λονδίνου». «Πόσοι σύγχρονοι άνθρωποι θα ήθελαν να δουν το παρελθόν τους να γίνεται στάχτη μπροστά τους!» (κεντρική εικόνα αφίσας). Άραγε αυτός ο αργόσχολος με το αντισυμβατικό πνεύμα, που εκπροσωπεί στο έργο τον πνευματώδη και χαρίεντα Όσκαρ Ουάιλντ, θα αποδειχθεί ο ιδανικός σύζυγος; Υπάρχει τελικά ιδανικός σύζυγος;

Κάθε φορά που παίχθηκε το έργο μέχρι σήμερα ή έγινε κινηματογραφική ταινία, ήταν σαν να φωτογράφιζε σημερινές καταστάσεις. Ο λόγος του έργου μάγεψε τους συγχρόνους του και εξακολουθεί να μαγεύει. Τον μεταφέρουμε στη σκηνή σε μια νέα κομψή μετάφραση του σκηνοθέτη (Αριστείδης Λαυρέντζος, με φιλτράρισμα, φράση προς φράση, μαζί με τους ηθοποιούς, στις πρόβες που διήρκεσαν 7 μήνες), με βάση λεξικά όχι μόνο σημερινά αλλά και της εποχής του συγγραφέα (1854-1900) και λαμβάνοντας υπόψη το όλο έργο του καθώς και μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες.

Το ότι το έργο παραμένει σήμερα ολόφρεσκο δεν οφείλεται μόνο στο λαμπρό πνεύμα των βαθιά συναισθηματικών, απίστευτα κωμικών, χαριτωμένα παράδοξων, ηθικά σοβαρών και συχνά παιχνιδιάρικων διαλόγων του, ούτε στα διαρκώς επίκαιρα θέματά του (σχέσεις στο γάμο, σχέση γονέα-παιδιού, έρωτας, φιλία, πολιτικο-οικονο-μικά σκάνδαλα, φιλοδοξία, αγάπη, αμαρτία, συγχώρεση) αλλά προπαντός στην ανθρώπινη συμπόνια και ζεστασιά που μεταδίδει. Ο μεσαιωνικός άνθρωπος, έλεγε ο Ουάιλντ, είχε χάσει το σώμα του· ο σύγχρονος, την ψυχή του. Στο έργο μας προτείνει «το αληθινό κλειδί του κόσμου» και της ψυχής μας.
***
Συντελεστές
Σκηνοθεσία και μετάφραση : Αριστείδης Λαυρέντζος
Assistant : Δημήτριος Στασινόπουλος
Κοστούμια : Οίκος Costhea
Μακιγιάζ : Βασιλική Σπύρου

Τους ρόλους του έργου παίζουν :
Κόμης του Κάβερσαμ, ο Βασίλης Μάγνης
Λόρδος Γκόρινγκ, ο Δημήτριος Στασινόπουλος
Σερ Ρόμπερτ Τσίλτερν, ο Κωστής Γεραρής
Υποκόμης Νανζάκ, ο Χρήστος Δρούβης
Μπάτλερ Μέισον (των Τσίλτερν), ο Ιωάννης Αμπατζής
Μπάτλερ Φιππς (του Λ. Γκόρινγκ), ο Τάκης Καλατζής
Λαίδη Τσίλτερν, η Αγγελική Δεδοπούλου
Λαίδη Μάρκμπυ, η Δήμητρα Αντωνάτου
Κόμισσα του Μπάζιλντον, η Γιολάντα Στούμπου
Κυρία Μάρτσμοντ, η Λαμπρινή Γαρμπή
Μέιμπελ Τσίλτερν, η Κωνσταντίνα Σλακώνη
Κυρία Τσήβλυ, η Μελίνα Στρούγγη
Κύριος Μόντφορντ, γραμματέας του Ρ. Τσίλτερν, ο Πάρις Κακλαμάνος
***
Διάρκεια: 2 ώρ. 15΄ συν διάλειμμα). Ευχαριστούμε τους www.newsville.be, www.periple.eu και σπόνσορες (βλ. πρόγραμμα). Μέρος των εισπράξεων διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς. 


Είσοδος:
16€ (προπώληση), 18€ (στην είσοδο), 12€ (μειωμένο & για μη ελληνόφωνους)
Πώληση/Κράτηση εισιτηρίων:
Περίπλους a: rue Froissart 115, 1040 Bxl t: 02 2309335
m: 0475 902701(Αριστείδης Λαυρέντζος)
m: 0460 973301
m: 0486 994086
e: thespis.theatre@gmail.com

ΠΙΣΩ