ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Παρουσίαση ΒιβλίουΑικατερίνη Λεύκα • Tout est Plein de Dieux
Αικατερίνη Λεύκα • Tout est Plein de Dieux

Παρουσίαση Βιβλίου Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους

Ο Πολυχώρος Περίπλους

σας προσκαλεί στη παρουσίαση στα ελληνικά του βιβλίου της

 

Δρ. Αικατερίνης Λεύκα

 

«Tout est Plein de Dieux»

Les divinités traditionnelles dans l'œuvre de Platon

 

(προηγήθηκε παρουσίαση στα γαλλικά στην Ελληνική Πρεσβεία των Βρυξελλών στις 13 Μαρτίου)

 

Ομιλήτριες: κα Μαρία Τζαφεροπούλου, Kαθηγήτρια φιλόλογος, PhD και κα Αικατερίνη Λεύκα, Λέκτορας - Πανεπιστήμιο Λιέγης, Καθηγήτρια - Ευρωπαϊκό Σχολείο Bruxelles ΙΙΙ.

 

Τη συζήτηση θα διευθύνει ο κος Μανόλης Αλεξάκης, συντονιστής εκπαίδευσης - συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Περίπου 1200 αναφορές σε 81 θεότητες ή ομάδες θεοτήτων βρίσκονται διάσπαρτες στους πλατωνικούς διαλόγους. Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη για τις – πάντα υπό συζήτηση – θρησκευτικές απόψεις του φιλοσόφου δεν έλαβε υπ᾽όψη της το σύνολο αυτών των δεδομένων. Μόνο πολύ πρόσφατα οι ερευνητές αφιέρωσαν κάποια ιδιαίτερη προσοχή σε μερικές από αυτές τις θεότητες, αλλά συχνά αποσπασματικά. Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να καλύψει αυτές τις ελλείψεις. Η αναφορά του τίτλου στο περίφημο απόφθεγμα του Θαλή, που το υπενθυμίζει ο ίδιος ο Πλάτωνας (« θεῶν εἶναι πλήρη πάντα »), αποτελεί έναν τρόπο να υπογραμμιστεί το ότι οι θεότητες είναι πανταχού παρούσες, όχι μόνο σε ολόκληρο το σύμπαν, αλλά και στις θεωρίες του φιλοσόφου. Έτσι, η δομή της έρευνας οργανώνεται με βάση το τρίπτυχο φύση – πόλη – ψυχή. Στην αξεδιάλυτη σύνθεση των ορθολογικών και μη λογικών στοιχείων που παρουσιάζει αυτός ο φιλοσοφικός λόγος, ένα μεγάλο μέρος ανήκει στο χώρο των θεών. Η παρούσα μελέτη καταδεικνύει τη σημασία των παραδοσιακών θεοτήτων, που για πολύ καιρό παραμελήθηκαν ή υποτιμήθηκαν, και διευκρινίζει τη θέση που κατέχουν στην οικοδόμηση της φιλοσοφικής σκέψης του Πλάτωνα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα...
Η Αικατερίνη Λεύκα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Λιέγης. Εκπόνησε μια πρώτη μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και εργάζεται σε μια δεύτερη σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Λουξεμβούργου και Towson. Ως λέκτορας του Πανεπιστημίου Λιέγης διδάσκει ένα πρωτότυπο μάθημα για τις σχέσεις ηθικής και θρησκείας στην αρχαιότητα, καθώς και τα μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Είναι επίσης καθηγήτρια φιλολογικών και φιλοσοφικών μαθημάτων στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξέλλες ΙΙΙ.

ΠΙΣΩ