ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Παρουσίαση ΒιβλίουΙσίδωρος Ζουργός • Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο
Ισίδωρος Ζουργός • Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο

Παρουσίαση Βιβλίου Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους

Ο Πολυχώρος Περίπλους

και οι εκδόσεις Πατάκη

έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του

 

Ισίδωρου Ζουργού

 (γνωστού για τα επιτυχημένα βιβλία του

«Στη σκιά της πεταλούδας», «Η Αηδονόπιτα» και «Ανεμώλια»)

«Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο»

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσει, μαζί με τον συγγραφέα, ο κος Σπύρος Παππάς, Managing Partner του Διεθνούς Δικηγορικού Γραφείου Pappas & Associates.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Το μυθιστόρημα «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» είναι η ανοιχτή παλάμη ενός χεριού που ακουμπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα, ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης δείχνει και σε διαφορετικό σημείο του ορίζοντα. Η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άμστερνταμ των εμπόρων, η παγωμένη Πετρούπολη του τσάρου μεταρρυθμιστή, η Βενετία της μάσκας. Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωμανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης. Ο Ματίας Αλμοσίνο, κρυπτοεβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, διασχίζει από τρυφερή ηλικία τη Respublica Cristiana, τη χριστιανική επικράτεια, ορφανός με τον τρόπο του Ντίκενς και δέσμιος της θεοκρατικής καταδυνάστευσης της εποχής του. Κτίζει την ενηλικίωσή του μέσα από περιπέτειες καθώς αλλάζει μάσκες θρησκευτικής και φυλετικής ταυτότητας, διχασμένος σχεδόν ως το τέλος από το μέγα διακύβευμα που εγκαινιάζει ο αιώνας του: τη γέννηση του επιστημονικού λόγου και την ανάφλεξη του ορθολογισμού απέναντι στη νοσταλγία του θαύματος και στις πιο ακραίες μεσσιανικές προσδοκίες. Ο Σπινόζα κι απέναντί του οι πιο μισαλλόδοξες συγκρούσεις, ο Ντεκάρτ και ο Σαμπετάι Σεβί, το σύμπαν με τα μάτια της νέας επιστήμης ως καλοκουρδισμένη μηχανή και αντίκρυ η αναμονή του τέλους του κόσμου στα 1666 μ.Χ. Το μυθιστόρημα εξιστορεί τη ζωή ενός προικισμένου ανθρώπου, γιατρού και πολυπράγμοναστοχαστή, που δρασκελίζει χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς, που περιπλανιέται σε ανθρώπους και ιδέες. Ένα βιβλίο για την ιστορία της ιατρικής και της Ευρώπης, ένα χρονικό της νοσταλγίας του Θεού και της συνάντησης των θρησκειών, ένα οδοιπορικό στη μελαγχολία, στην αναζήτηση της φιλοσοφικής καταφυγής, στον άλλο άνθρωπο και στο πρόσωπό του. Οι τόποι των ταξιδιών αλλάζουν ραγδαία σε μια πλούσια σκηνογραφία: μια διάβαση στις Άλπεις, η Βενετία της παροικίας των Εβραίων και των Γραικών, η Θεσσαλονίκη του Σαμπετάι Σεβί, η Πάντοβα και το φημισμένο της πανεπιστήμιο, το Τζάντε, η πτώση του Χάνδακα, η Κωνσταντινούπολη των θαυμάτων, το Λονδίνο της νέας επιστήμης, τόποι της Γερμανίας, οι ρουμανικές χώρες των ορθόδοξων ηγεμόνων, η επικράτεια του Μεγάλου Πέτρου με τις στέπες και τα ξεχειλισμένα ποτάμια και τέλος ένα όρος που το είπανε άγιο. Όλα είναι σκηνές από τη διάρκεια μιας ζωής, σκηνές μόνο, γιατί ακόμη και το μυθιστόρημα αδυνατεί να αναπαραστήσει τον ανθρώπινο βίο στην ολότητά του.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα...
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο «Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών», από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Φράουστ» (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού» (Πατάκης, 2000/2007), «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» (Πατάκης, 2002/2010), «Στη σκιά της πεταλούδας» (Πατάκης, 2005), «Η αηδονόπιτα» (Πατάκης, 2008), «Ανεμώλια» (Πατάκης, 2011 - Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Επίσης, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου» (Πατάκης, 2009), στη σειρά «Hotel-Ένοικοι Γραφής», που επιμελείται ο Μισέλ Φάις. Το τελευταίο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2014 από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Έγραψε ο τύπος
Τηλεοπτικό σπότ
περισσότερα...

protagon.gr, 7/7/2014

Οι ζωές των άλλων είναι ο πλούτος μας
περισσότερα...

Γιώτα Μυρτσιώτη, Καθημερινή, 11/5/2014
Ισ. Ζουργός: «Αναζητούσα για ήρωα έναν καλό άνθρωπο»
περισσότερα...

Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, bookpress.gr, 8/5/2014

Πένα αντί όπλου, διαβήτης αντί ξίφους

περισσότερα...

Κατερίνα Tσεμπερλίδου, tsemperlidou.gr, 5/5/2014
περισσότερα...

Κώστας Θεολόγου, CNA News, 28/4/2014
περισσότερα...

Κώστας Γιαννακίδης, protagon.gr, 22/4/2014

Στοιχειωμένος από τον Ματίας Αλμοσίνο

περισσότερα...

meta4four.gr, 22/4/2014
περισσότερα...
Κατερίνα, Φιλολογραφήματα, 6/4/2014
περισσότερα...

Σπύρος Μανουσέλης, Εφημερίδα των Συντακτών, 6/4/2014
περισσότερα...

Λήδα Πιμπλή, tospirto.net, 3/4/2014
Τρεις λόγοι για να διαβάσετε το τελευταίο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού
περισσότερα...
Γιάννης Ρουμπάκης, Νεάρχου παράπλους, 28/3/2014
περισσότερα...

indexanthi.gr, 26/3/2014

Ισίδωρος Ζουργός και Ματίας Αλμοσίνο

περισσότερα...

Κλεψύδρα, τεύχος 6, Άνοιξη 2014
Ισίδωρος και Ματίας – μια «συνομιλία» με τον συγγραφέα και τον ήρωά του
περισσότερα...

Κώστας Δρουγαλάς και Διονύσης Ζαρώτης,
Συζήτηση με τον Ισίδωρο Ζουργό
περισσότερα...

ΠΙΣΩ