ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Έκθεση Ζωγραφικής Φωτεινή Στεφανίδη • Γεύσεις Ψυχής
Φωτεινή Στεφανίδη • Γεύσεις Ψυχής

Έκθεση Ζωγραφικής Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους

εγκαίνια: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου από τις 6μμ έως τις 9μμ
διάρκεια: 7 - 30 Νοεμβρίου

Εικαστικές «Γεύσεις Ψυχής» στον Περίπλου
Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Στεφανίδη
7 – 30 Νοεμβρίου 2013

 

Με τον τίτλο «Γεύσεις ψυχής» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 6μμ στον Πολυχώρο Περίπλους στις Βρυξέλλες ατομική έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Στεφανίδη.

 

Αφορμή του τίτλου και κυρίως της έκθεσης στάθηκε το έργο «Σιωπηρή ευωχία». Δουλεμένο με αβγοτέμπερα σε βαμβακερό χαρτί, αποτέλεσμα σχεδόν έντεκα χρόνων, και μήκους σχεδόν έντεκα μέτρων, το έργο το «χωρίς κόπο» όπως χαρακτηρίζεται από τη δημιουργό του, μιας και ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πίεση όλα τα χρόνια, σαν μυστική συνάντηση της ίδιας με αυτό, συνάντηση επιθυμίας και μόνον, παρουσιάζεται για πρώτη φορά. «Το τραπέζι απείρως εκτατό, λευκό τραπεζομάντιλο, δεν έχει αρχή και τέλος, διατρέχει τόπους και καιρούς από Ανατολή σε Δύση, αν και το στίγμα του έκδηλα ελληνικό, γιατί ελληνικός ο παλλόμενος χρωστήρας που το ιστόρησε βήμα βήμα ως την ανοιχτή ολότητά του – απόσπασμα και ολοκλήρωμα μαζί.», σημειώνει ο Χρήστος Μπουλώτης στην εισαγωγή της συλλεκτικής έκδοσης που συνοδεύει την Ευωχία σε αυτή την πρώτη συνάντησή της με τον έξω κόσμο. Και για τα γυμνά που δίνουν ρυθμό στο άχρονο τραπέζι γράφει: «Και τα κορμιά αξόδευτα, στην καλή τους ώρα, αναδύονται δοξαστικά μέσα απ' τη γύμνια τους που είναι ρούχο ιδανικό, περικαλλές, εράσμιο. Τι μνήμες κουβαλάνε τούτα τα κορμιά; Πού σκαλώνουν τα βλέμματα, ερμητικά, ενδόστροφα το πιο πολύ;»

 

Με φόντο τραπέζι ευωχίας ομοίως και το συμπληρωματικό θέμα της έκθεσης, οι προσωποποιημένοι μήνες. Δώδεκα ανδρικές μορφές με βλέμματα όχι ενδόστροφα τώρα. Κατάματα κοιτάζουν οι περισσότεροι και όπως σημειώνει η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη στο εισαγωγικό του ημερολογίου 2014 που κοσμούν, «Τα πρόσωπα, οικεία και απόμακρα μαζί, μετουσιώνουν το χρώμα και την έκφραση σε μια μυστική κοινωνία βαθύτατα ελεύθερη και απόλυτα εξομολογητική».

 

Η έκθεση που συμπληρώνεται με αβγοτέμπερες μικρότερων διαστάσεων από το σύνολο του έργου της ζωγράφου, λιθογραφίες του χεριού και χειροποίητα κεραμικά, θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

 

Γεννημένη το 1962 στην Αθήνα, η Φωτεινή Στεφανίδη, κόρη του ζωγράφου Γιάννη Στεφανίδη, ολοκλήρωσε σπουδές ζωγραφικής και νωπογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνλων Αθηνών το 1986. Έκτοτε έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει 21 ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και έχει εικονογραφήσει ή κοσμήσει με εικαστικά έργα περίπου 80 εκδόσεις. Αυτή είναι η 14η ατομική της έκθεση.

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με την υποστήριξη της καμπάνιας «Ανακαλύπτοντας Ελληνικά Προϊόντα στο Βέλγιο», του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, της Οινοποιίας Α. Μεγαπάνος και των εκδόσεων Στεφανίδη.

 

Photos by Oleg

Έγραψε ο Τύπος:

EURONEWS, 11/11/2013
Φωτ. Στεφανίδη: Με τις «γεύσεις ψυχής» στις Βρυξέλλες
περισσότερα...

Γιώργος Κιούσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 13/10/2013
«Αντίσταση με προσφορά προς κάθε κατεύθυνση»
περισσότερα...

Γιώργος Κιούσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 11/7/2013
Εικονογραφώντας το καλοκαίρι μας
περισσότερα...

 

Περισσότερα:
http://www.photinistephanidi.gr
http://www.youtube.com/watch?v=RbdQJXnlKjc
http://vimeo.com/38625343

ΠΙΣΩ