ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Παρουσίαση ΒιβλίουΑλέξης Σταμάτης • Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;
Αλέξης Σταμάτης • Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;

Παρουσίαση Βιβλίου Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους

Ο πολυχώρος Περίπλους και οι εκδόσεις Καστανιώτης
 
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
 
την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, στις 6.30 μ.μ.
 
στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του
 
Αλέξη Σταμάτη
 
  «Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;»

 

 
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κος Γιώργος Μελιγγώνης, Δημοσιογράφος και αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας.
 
Με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή κας Μαριλένας Κοππά.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει με αφορμή την επίσκεψη του κου Αλέξη Σταμάτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Την προηγούμενη μέρα της παρουσίασης, την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 6μ.μ., θα συμμετάσχει στην ομιλία «4 Συγγραφείς από το Νότο μιλούν για την Κρίση», μια πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή κας Μαριλένας Κοππά.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο Κοινοβούλιο μπορείτε να δείτε εδώ.
 
«Όσα έχουν ενδιαφέρον είναι εκείνα που μένουν «στην απέξω», τα υποφωτισμένα, οι υπαινιγμοί»
Η συνέντευξη του Αλέξη Σταμάτη στο ελculture.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Ορέστης Πολίτης είναι ένας επιτυχημένος προγραμματιστής, που περνά μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του σε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή δέχεται μια αναπάντεχη πρόσκληση από τα παλιά. Ένα σκοτεινό παρελθόν αρχίζει να ξετυλίγεται, με «απαγορευμένες» μνήμες, τραυματισμένους έρωτες, θαμμένες υποθέσεις και γεγονότα δραματικά, για τα οποία κανείς στην οικογένειά του δε γνωρίζει το παραμικρό.
Τα πρόσωπα που ζουν και κινούνται γύρω του έχουν και εκείνα το δικό τους επτασφράγιστο κόσμο: φίλοι, γείτονες και συγγενείς, όλοι τους κρύβουν κάτι, ενώ τα μυστικά τους δημιουργούν σταδιακά ένα μείγμα έτοιμο να εκραγεί. Όταν κάποτε συμβαίνει αυτή η έκρηξη, οι μάσκες πέφτουν και μια σειρά από «υπόγειες» πραγματικότητες βγαίνει στο φως: ιστορίες πάθους, έρωτα, τρομοκρατίας, βίας, εκδίκησης, ενοχών και προδοσίας, που κανείς δε θα υποψιαζόταν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται σε ένα «αθώο» διαμέρισμα. Γιατί πίσω από τέσσερις τοίχους τίποτα δεν είναι εκείνο που φαίνεται. Ή εκείνο που αφήνουν οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας να φανεί.
 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό «Modern Poetry in Translation». Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο έβδομος ελέφαντας» (Κέδρος, 1998) («The Seventh Elephant») εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο «Μπαρ Φλωμπέρ» (εκδόσεις Κέδρος 2000) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και (το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα», 2002, «Οδός Θησέως», 2003, «Ζωή», 2005, «Μητέρα στάχτη», 2005, «Αμερικάνικη φούγκα», 2006, «Βίλα Κομπρέ», 2008, «Σκότωσε ό,τι αγαπάς», 2009, «Κυριακή» (2011). Η «Αμερικάνικη φούγκα» κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η «Μητέρα στάχτη» (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, «Ο Άλκης και ο λαβύρινθος» (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
 

 

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: «Κόσμος γωνία», Σοκόλης, 1992, «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων», Καστανιώτης, 1993, «Απλή μέθοδος των τριών», Καστανιώτης, 1995, «Πυκνό τώρα», Ελληνικά Γράμματα, 1999, «Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται», Το Ροδακιό, 2002 και «Ποτέ δεν είμαστε μόνοι», Καστανιώτης, 2004. Για τη συλλογή του «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων», του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ίδια ποιητική συλλογή, μαζί με την «Απλή μέθοδο των τριών» και το «Πυκνό τώρα», μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο «Dionysia Press» («Architecture of Interior Space & The Simple Method of Three», 2001, «Dense Now», 2002). Έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο «Χώρα». Ο μονόλογός του «Τελευταία Μάρθα» παίχτηκε το 2008 στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας». Δυο μονόλογοί του με τίτλο «Γένεση» ανέβηκαν το 2009 στο «Θέατρο Χώρα». Το θεατρικό του έργο «Δακρυγόνα» παρουσιάστηκε το 2010 στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας».
 

 

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.
ΠΙΣΩ