ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Εικαστική ΈκθεσηΟμάδα ΑΦΗ • Αίσθηση Αφής
Ομάδα ΑΦΗ • Αίσθηση Αφής

Εικαστική Έκθεση Διοργανωτής: Πολυχώρος Περίπλους Ημερομηνία: 16 Απριλίου - 10 Μαΐου 2013 Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους Εγκαίνια: Τρίτη 16 Απριλίου 2013, 18.00>21.00


Μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημειώνει η έκθεση και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, αποφασίστηκε η παράτασή της μέχρι και το Σάββατο 1 Ιουνίου.

Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την έκθεση εδώ.


Ο Πολυχώρος Περίπλους, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας προσκαλεί την Τρίτη 16 Απριλίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Ομάδας ΑΦΗ «Sense of Touch».

Μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όπου τα έργα της οκταμελούς ομάδας μπορούν να σταθούν υποδειγματικά σαν εικαστικές οντότητες και να προβάλουν δημόσια και προκλητικά την αισθητική τους αρτιότητα.

 
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου ΕΟΤ Βελγίου - Κάτω Χωρών - Λουξεμβούργου.
 
Χορηγός της εκδήλωσης η «Οινοποιία Α. Μεγαπάνος».

 

Η ομάδα ΑΦΗ ιδρύθηκε το 1979 αρχικά από 10 δημιουργούς που προέρχονταν από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών. Σήμερα η ομάδα μετράει οκτώ μέλη: Μαρία Γρηγορίου, Τζούντιθ-Άλλεν Ευσταθίου, Ίνγκερ Κάρλσον, Κορίννα Κουτούζη, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη και Θεοδώρα Χωραφά.

Προτείνει καινούργιες εφαρμογές στις παραδοσιακές τεχνικές και ενθαρρύνει άλλους καλλιτέχνες με πρωτοποριακή δουλειά. Η δραστηριότητα της ομάδας αρχίζει με την παρουσίαση της δουλειάς των μελών σε γνωστές γκαλερί. Tον Μάρτιο του 1983 αποκτά τον δικό της χώρο, το Κέντρο ΑΦΗ, στην οδό Τριπόδων 25, στην Πλάκα. Εκεί οργανώνει εκθέσεις των μελών ή και άλλων καλλιτεχνών ύστερα από πρόσκληση, θεματικές εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια, μαθήματα για διάφορες τεχνικές, ανταλλαγές με αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού, κ.ά. Με τα χρόνια, η ομάδα διευρύνεται με νέα μέλη, τους Δέσποινα Πολίτη, Inger Carlsson, Meredith Green, Γιώργο Πολύζο, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Θεοδώρα Χωραφά και Judith Allen-Ευσταθίου. Το Κέντρο ΑΦΗ (1983-1989) είχε καθαρά πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και λειτούργησε με προσωπική εργασία και οικονομική ενίσχυση από τα ίδια τα μέλη. Εξαίρεση αποτελούν δύο επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Απο το 1989 η ομάδα παρουσιάζει τα έργα της σε άλλους χώρους. Μετά από τριάντα χρόνια κοινής δράσης, τα οκτώ μέλητης ομάδας συνεχίζουν να δουλεύουν δημιουργικά.

Από την ίδρυσή της η ομάδα ΑΦΗ βασίστηκε σε δύο αρχές: την εκτίμηση της δουλειάς του καθενός, και την προσωπικότητα των μελών, πράγμα που αποδείχτηκε εγγύηση για τη σπάνια μακροβιότητα της ομάδας. Όλοι όσοι την αποτελούν σήμερα έχουν αναπτύξει το δικό τους δρόμο καλλιτεχνικής δημιουργικής έκφρασης, με την ενθάρρυνση αλλά και την απαίτηση της ομάδας για συνεχή εξέλιξη. Έτσι η ομάδα ΑΦΗ παραμένει πρωτοπόρα και σύγχρονη παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ενώ χρησιμοποιεί παλιές τεχνικές χειροτεχνίας με έμφαση στη διαδικασία και ποιότητα κατασκευής, δημιουργεί σύγχρονα έργα που αντικατατοπτρίζουν τους προβληματισμούς του σήμερα.

Έργα των καλλιτεχνών της ομάδας έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί σε εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, με κυριότερη την «ΑΦΗ στον Κύκλο» στο Ρέθυμνο (video) το 2002, την «Άνω Κάτω» στο Μουσίο Μπενάκη (video) το 2009 και στο εξωτερικό, με τις δύο σημαντικότερες το 2012 στο Handwerksform στο Αννόβερο της Γερμανίας (video) και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου (video).  


Η παρούσα έκθεση στον Πολυχώρο Περίπλους θα ξεκίνησει την Τρίτη 16 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες:
afi-ath.gr
www.afi-art.gr

ΠΙΣΩ