ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Ομιλία-ΔιάλεξηΠέτρος Μάρκαρης • Αστυνομικό Μυθιστόρημα & Κοινωνική Πραγματικότητα
Πέτρος Μάρκαρης • Αστυνομικό Μυθιστόρημα & Κοινωνική Πραγματικότητα

Ομιλία-Διάλεξη Διοργανωτής: Ο Πολυχώρος Περίπλους & ο ΚΥΚΛΟΣ Ημερομηνία: Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010, ώρα 18.30 Τοποθεσία: Πολυχώρος Περίπλους


Ο Πολυχώρος Περίπλους και ο Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών

έχουν την τίμη να σας προσκαλέσουν

την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 6.30μ.μ. στην ομιλία του

Πέτρου Μάρκαρη
«Αστυνομικό μυθιστόρημα και κοινωνική πραγματικότητα»

 

Η παρουσίαση θα γίνει υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Βρυξελλών. Θα ακολουθήσει κοκτέηλ.

 

Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, γεννήθηκε στην Πόλη και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα το 1964.

Ασχολήθηκε με το αστυνομικό μυθιστόρημα όπου κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, διώκτης του εγκλήματος.

Ο Μάρκαρης, μέσω της αστυνομικής πλοκής θίγει καίρια ζητήματα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Τα μυθιστορήματά του αποτελούν μια γοητευτική τοπογραφία της Αθήνας, της υπερτροφικής μεγαλούπολης, όπου συμβιώνουν λίγο πολύ αρμονικά γηγενείς, οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες από γειτονικές χώρες. Μιλάει για τον κόσμο των αστών και των νεόπλουτων, των επιτήδειων που πλουτίζουν από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των φοροφυγάδων, μα και των καταστηματαρχών που υποδέχονται με επιφυλακτικότητα στα νησιά τους ντόπιους και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται ο Μάρκαρης είναι απολαυστικός, οι χαρακτήρες διαγράφονται με ενάργεια, οι περιγραφόμενες καταστάσεις είναι αληθοφανείς, οι ήρωες ζουν μια πραγματική ζωή, τα πάντα είναι άψογα από λογοτεχνική άποψη.

Τέλος χρησιμοποιεί ένα σκληρό και ενίοτε προκλητικό χιούμορ κάτι που δείχνει πως επιθυμεί να σκανδαλίσει, αφού προηγουμένως κατορθώνει να κινητοποιήσει τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου των αναγνωστών του. Συμπερασματικά, κινείται με μια ανατρεπτική διάθεση βάλλοντας κατά των κακώς κειμένων που ταλανίζουν την Ελλάδα. Αυτό θα είναι και το θέμα που θα αγγίξει και θα μοιραστεί μαζί μας την επόμενη Τετάρτη.

 

ΠΙΣΩ