ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εκδηλώσεις//Οι εκδηλώσεις μας//Έκθεση ΖωγραφικήςΒάλη Κολοτούρου • Small is beautiful
Βάλη Κολοτούρου • Small is beautiful

Έκθεση Ζωγραφικής Διοργανωτής: Πολυχώρος Περίπλους Ημερομηνία: 17 Μαΐου>4 Ιουνίου 2016 Τοποθεσία: rue Froissart 115, 1040 Bxl Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαΐου από τις 6μμ έως τις 9μμ


Ύστερα από την τελευταία της έκθεση το 2007 στον Πολυχώρο Περίπλους, η ζωγράφος Βάλη Κολοτούρου μας παρουσιάζει την πιο πρόσφατη δουλειά της με τίτλο «small is beautiful» την Τρίτη 17 Μαΐου από τις 6 έως τις 9μμ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από από τις 17 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2016.

 

ότι μικρό και όμορφο
Η Βάλη συνεχίζει να  διερευνά, μέσα από τη ζωγραφική της, την αναζήτηση ταυτότητας από τον άνθρωπο. Χρησιμοποιεί το μολύβι και την ακουαρέλα για να δημιουργήσει μικρά σχέδια με ανθρώπους που εκφράζουν συναισθήματα ή με νεκρές φύσεις και τοπία που περιγράφουν το περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος ζει.

Η δουλειά της αναφέρεται σε ανυπεράσπιστους και ευάλωτους ανθρώπους που περιμένουν κάτι να συμβεί ή που ασχολούνται με πράξεις που ο θεατής καλείται να ερμηνεύσει. Οι νεκρές φύσεις της, επίσης, μας θυμίζουν ανθρώπινες φιγούρες και τα τοπία της ενεργούν ως σύμβολα ή όρια για την καθημερινή ύπαρξη του ανθρώπου.

Το νόημα που αποδίδει η Βάλη στα έργα της αφορά με λίγα λόγια τον άνθρωπο και τους φόβους του, τα προβλήματά του και τον προορισμό του.

Στον έκτο κατάλογο, η δουλειά της αναπτύσσει καινούργιες φόρμες και τείνει προς μεγαλύτερη αφαίρεση και οικονομία των μέσων.

Η Βάλη βάζει τίτλους στα έργα της που εκφράζουν ειρωνεία αλλά και τρυφερότητα για έναν άνθρωπο που μόνος μέσα σ΄ένα άγνωστο σύμπαν αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και προσπαθεί να επιβιώσει με δημιουργικές διαδικασίες που εφευρίσκει προκειμένου να εξορκίσει τον θάνατο.

Η δουλειά της ασπάζεται την αντίληψη ότι η απόκτηση σταθερής ταυτότητας και η πνευματικότητα αποτελούν την βάση για μία πιο άνετη διαβίωση.

Τα έργα της έχουν πολύ όμορφα χρώματα και μία αυθόρμητη, γεμάτη ενέργεια κίνηση.

Στον έκτο αυτόν κατάλογο η Βάλη αποδεικνύει ότι η ζωγραφική δεν είναι τίποτε άλλο παρά υπόδειξη και υπαινιγμός. 

Ηλίας Ηλιάκης (Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών)

                     

 

Η Βάλη Κολοτούρου γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Βρύγη.
 
Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε, επί σειρά ετών, ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στη ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο ατελιέ της Κας Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Academie Royale des Beaux-Arts, στην  Académie de Dessin et des Arts Décoratifs de Watermael- Boitsfort  και στην Ecole des Arts d'Ixelles, επίσης, στις Βρυξέλλες. Από την τελευταία αυτή έλαβε το δίπλωμά της.
 
Έχει κάνει 10 ατομικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, με πιο πρόσφατη την αναδρομική της έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά (2015) και 10 συλλογικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες, στο Νέο Δελχί ,στη Νέα Υόρκη, στη Μπολόνια, στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Παρίσι.
 
Έργα της έχει δείξει ο Τύπος στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες  καθώς και η Βελγική  Τηλεόραση. 
 
Έργα της εχουν δημοσιευτεί, επίσης, σε ξένα βιβλία και περιοδικά στη Νέα Υόρκη, στη Μπολόνια και στο Λονδίνο.
 
Έχει εκδόσει επτά καταλόγους από τις εκθέσεις της που βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία, όπως το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, το Museum of Fine-Arts στις Βρυξέλλες, το Solomon R. Guggengeim στη Νέα Υόρκη, και το Μουσείο Pompidou στο Παρίσι.
 
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, κ.τ.λ.

 

Σχετικά άρθρα
Ερριέττα Μπελέκου, culturenow.gr, 06/2015
Η βαθιά και πραγματική ανάγκη για δημιουργία μπορεί να ορίσει το έργο ως έργο τέχνης
περισσότερα...
Η Φωνή των Πειραιωτών, 06/2015
Έκθεση Βάλης Κολοτούρου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
περισσότερα...
Greek USA Reporter, 07/2012
Greek Artist Vali Kolotourou in NYC Exhibition
περισσότερα...
 
 
 
ΠΙΣΩ